sobota, 10 października 2015

Pigwa na zimę

Sezon jesienno-grypowy już się rozpoczął,
a wraz z nim testujemy na sobie różne naturalne 
sposoby walki z przeziębieniem i brakiem odporności.
Ja proponuję pigwę do herbaty.
Można ją zrobić w większej ilości na całą zimę.


Przepis na pigwę z cukrem do herbaty:
Potrzebujemy owoc pigwy  i cukier.
Umytą pigwę kroimy na 4 części,
usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy.
W umyte i suche słoiki wkładamy warstwę owocu
i zasypujemy taką samą ilością cukru.
I tak na przemian. 
Słoiki zakręcamy, odstawiamy na parę dni aż pigwa puści sok
i pasteryzujemy ok. 4 minut.














 Życzę dużo zdrowia. Pozdrawiam !!!


4 komentarze:

  1. Wproszę się do Ciebie na zimową herbatkę :) nigdzie nie mogę pigwy znaleźć, ale posadziłam krzak może za rok albo dwa doczekam własnej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zapraszam. To prawda, pigwa jest na wagę złota. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. A ja czekałm na pigwę od mamy, ale niestety zero owocu...może za rok.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń