Sezon jesienno-grypowy już się rozpoczął,
a wraz z nim testujemy na sobie różne naturalne
sposoby walki z przeziębieniem i brakiem odporności.
a wraz z nim testujemy na sobie różne naturalne
sposoby walki z przeziębieniem i brakiem odporności.
Ja proponuję pigwę do herbaty.
Można ją zrobić w większej ilości na całą zimę.
Można ją zrobić w większej ilości na całą zimę.
Przepis na pigwę z cukrem do herbaty:
Potrzebujemy owoc pigwy i cukier.
Umytą pigwę kroimy na 4 części,
usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy.
usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy.
W umyte i suche słoiki wkładamy warstwę owocu
i zasypujemy taką samą ilością cukru.
i zasypujemy taką samą ilością cukru.
I tak na przemian.
Słoiki zakręcamy, odstawiamy na parę dni aż pigwa puści sok
i pasteryzujemy ok. 4 minut.
i pasteryzujemy ok. 4 minut.
Życzę dużo zdrowia. Pozdrawiam !!!
pięknie przyszykowane na zimę słoiczki
OdpowiedzUsuńWproszę się do Ciebie na zimową herbatkę :) nigdzie nie mogę pigwy znaleźć, ale posadziłam krzak może za rok albo dwa doczekam własnej.
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam. To prawda, pigwa jest na wagę złota. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńA ja czekałm na pigwę od mamy, ale niestety zero owocu...może za rok.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam