piątek, 2 sierpnia 2013

Słoik decoupage

Trwa sezon ogórkowy i w poszukiwaniu słoików wpadł mi w ręce stary duży słój, który postanowiłam wykorzystać na pędzle. Oczywiście musiałam go ozdobić, a efekt wyszedł taki:





Przy okazji tematu ogórków, podzielę się swoim przepisem 
na ogórki korniszony, które robię od lat i zawsze wychodzą pyszne:




Składniki:
ogórki gruntowe małe
marchew
koper
chrzan
czosnek
ziele angielskie
gorczyca
liść laurowy
sól
cukier
ocet
woda

Przygotowanie:
Ogórki zalać zimną wodą, pomoczyć kilkanaście minut i umyć pod bieżącą wodą. Poukładać w słoikach (0,75l). Marchew 
i chrzan obrać i pokroić. Czosnek obrać i podzielić na ząbki.
Do słoików z ogórkami dodać: marchew, chrzan, czosnek, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę ziarenek gorczycy, koper, 1 łyżkę soli, 3 łyżki cukru, 5 łyżek octu. 

Słoiki zalać zimną wodą bezpośrednio z kranu, mocno zakręcić, wstawić do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 
nie dłużej niż 10 minut. Wyjąć z wody, odstawić "do góry nogami" i pozostawić do ostygnięcia. Wynieść do piwnicy 
i w jesienno-zimowe długie wieczory smacznie zajadać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz