sobota, 16 września 2017

Firanki i zazdrostki do kuchni

Skończyłam szydełkowy komplet
na okno do kuchni z motywem dyni.
Firankę i zazdrostkę zrobiłam
z białego kordonka nowosolskiego 50x3,
szydełkiem tulip 1,1.
Zużyłam ok. 1,5 motka nici.
Postępy z robótką można zobaczyć tu.







Pozdrawiam !!!


piątek, 1 września 2017

Herbaciarka zamiast kwiatka

Pierwszy powakacyjny post
i ciąg dalszy prezentów ślubnych.
Zamiast kwiatka taka oto herbaciarka
- prosty decoupage: biała farba akrylowa,
szara farba kredowa, klej do decoupage,
serwetka i lakier altax.









Pozdrawiam !!!



wtorek, 1 sierpnia 2017

Haftowana kartka ślubna z życzeniami

Dzisiaj kartka na ślubne życzenia i pieniążki
haftowana krzyżykami.
Wykorzystałam wzór z Pinteresta,
kanwę aidę 16 ct oraz mulinę DMC.
Mam nadzieję, że młodej parze się spodoba.






Pozdrawiam !!!


poniedziałek, 24 lipca 2017

Pasztet z cukinii

Ostatnio szukałam przepisów na potrawy z cukinii
i po raz kolejny trafiłam na stronę Agnieszki Maciąg.
Polecam szczerze wszystkim jej przepisy kulinarne,
są zdrowe, zbilansowane i wychodzą przepyszne potrawy.
Dzisiaj polecam pasztet z cukinii,
robiłam po raz pierwszy i jestem nim zachwycona.


 Składniki:

3 szklanki cukinii ze skórką starej na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok,
1 duża marchewka obrana i starta na tarce,
2 cebule obrane i drobno posiekane,
4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych,
½ szklanki oleju roślinnego,
½ szklanki do wyboru: kaszy manny lub drobnej kaszki kukurydzianej lub tartej bułki (ja dałam kaszę mannę,
½  łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka przyprawy curry,
4 jajka całe,
duży pęczek natki pietruszki posiekany,
posiekane świeże zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek(świeże zioła można zastąpić suszonymi),
sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 190-200C.
Cebule i czosnek podsmażyć na całym oleju,
by stały się miękkie.
Dodać świeżo mielony czarny pieprz i suszone zioła
(jeśli nie ma świeżych, to teraz dodać suszone).
Formę do pieczenia dokładnie wysmarować tłuszczem
i wysypać odrobiną tartej bułki.
W dużej misce wymieszać dokładnie
wszystkie składniki, najlepiej ręką.
Masę przełożyć do foremki.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. 


Smacznego !!!