Postanowiłam dać nowe życie starej, wysłużonej puszce
po kawie. Puszkę oczyściłam, pomalowałam primerem,
farbą akrylową. Wydrukowałam w sepii dwie grafiki kawy,
które moczyłam w kawie rozpuszczalnej, nadając im trochę przybrudzone tło. Grafikę przykleiłam wikolem, okleiłam różyczkami z serwetek, podmalowałam i polakierowałam lakierem akrylowym.
wtorek, 13 sierpnia 2013
czwartek, 8 sierpnia 2013
Pudełko decoupage
Postanowiłam wykorzystać kartonowe pudełko po butach
do przechowywania lampek choinkowych, ozdobiłam je.
Wyszło całkiem fajnie.
Karton nie jest zbyt dobrym materiałem do obróbki.
Potrafi się odkształcić pod wpływem wilgotnych farb, klejów
i lakierów, dlatego należy ich stosować jak najmniej.
do przechowywania lampek choinkowych, ozdobiłam je.
Wyszło całkiem fajnie.
Potrafi się odkształcić pod wpływem wilgotnych farb, klejów
i lakierów, dlatego należy ich stosować jak najmniej.
sobota, 3 sierpnia 2013
Pudełka na herbatę i kawę decoupage
Właśnie zakończyłam pracę na pudełkami na herbatkę i kawkę. Pudełka wkrótce trafią do nowych właścicieli.
piątek, 2 sierpnia 2013
Słoik decoupage
Trwa sezon ogórkowy i w poszukiwaniu słoików wpadł mi w ręce stary duży słój, który postanowiłam wykorzystać na pędzle. Oczywiście musiałam go ozdobić, a efekt wyszedł taki:
Przy okazji tematu ogórków, podzielę się swoim przepisem
na ogórki korniszony, które robię od lat i zawsze wychodzą pyszne:
Przygotowanie:
Ogórki zalać zimną wodą, pomoczyć kilkanaście minut i umyć pod bieżącą wodą. Poukładać w słoikach (0,75l). Marchew
i chrzan obrać i pokroić. Czosnek obrać i podzielić na ząbki.
Do słoików z ogórkami dodać: marchew, chrzan, czosnek, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę ziarenek gorczycy, koper, 1 łyżkę soli, 3 łyżki cukru, 5 łyżek octu.
Słoiki zalać zimną wodą bezpośrednio z kranu, mocno zakręcić, wstawić do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować
nie dłużej niż 10 minut. Wyjąć z wody, odstawić "do góry nogami" i pozostawić do ostygnięcia. Wynieść do piwnicy
i w jesienno-zimowe długie wieczory smacznie zajadać.
na ogórki korniszony, które robię od lat i zawsze wychodzą pyszne:
Składniki:
ogórki gruntowe małe
marchew
koper
chrzan
czosnek
ziele angielskie
gorczyca
liść laurowy
sól
cukier
ocet
woda
Przygotowanie:
Ogórki zalać zimną wodą, pomoczyć kilkanaście minut i umyć pod bieżącą wodą. Poukładać w słoikach (0,75l). Marchew
i chrzan obrać i pokroić. Czosnek obrać i podzielić na ząbki.
Do słoików z ogórkami dodać: marchew, chrzan, czosnek, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę ziarenek gorczycy, koper, 1 łyżkę soli, 3 łyżki cukru, 5 łyżek octu.
Słoiki zalać zimną wodą bezpośrednio z kranu, mocno zakręcić, wstawić do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować
nie dłużej niż 10 minut. Wyjąć z wody, odstawić "do góry nogami" i pozostawić do ostygnięcia. Wynieść do piwnicy
i w jesienno-zimowe długie wieczory smacznie zajadać.
Subskrybuj:
Posty (Atom)