środa, 15 lutego 2017

Placki z jabłkami

Placki z jabłkami kojarzą mi się z dzieciństwem.
Zapach cynamonu i zlizywanie z nich cukru pudru 
- uśmiech sam pojawia się na twarzy.

Zapraszam po przepis, są pyszne!


Składniki:

2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka 
- szczypta soli
- 3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plastry
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Wszystkie składniki intensywnie mieszamy łyżką
lub mikserem, aż powstaną pęcherzyki powietrza.
Do ciasta dodać obrane i pokrojone w plastry jabłka.
Wymieszać łyżką bardzo delikatnie.
Placki smażyć na złoty kolor na małym ogniu
w dużej ilości oleju.
Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.




Smacznego !

Pozdrawiam !!!




niedziela, 12 lutego 2017

Chusta szydełkowa

Mrozy nie odpuszczają,
więc dziś kolejna ciepła chusta.
Tym razem nie wirus, ale prosty ścieg tzw. kwadratowca.
Chustę zrobiłam szydełkiem nr 3
włóczką NAKO Moher Special Ebruli - 2 motki.









Pozdrawiam !!!


sobota, 28 stycznia 2017

Madame La Fée - Neige et Montagne - odsłona 1

W minione święta Bożego Narodzenia
zaplanowałam wyhaftować właśnie
coś świątecznego.
Długo przeszukiwałam internety
w poszukiwaniu czegoś,
co chwyciłoby mnie za serce.
Znalazłam hafty Madame La Fée,
w których zakochałam się bez pamięci.

Fragment pierwszego z nich: "Neige et Montagne"
prezentuję dziś.











Pozdrawiam !!!


niedziela, 22 stycznia 2017

Faworki


Jak karnawał, to nie może zabraknąć faworków. 
Przedstawiam mój przepis na nie,
może kogoś zainspiruję.
Faworki z tego przepisu są kruche,
nie wchłaniają tłuszczu, moim chłopakom smakują,
a dla mnie nie ma lepszej recenzji.





Przepis:

1,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
1 białko
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki śmietany
1 łyżka spirytusu (wódki)
1 łyżeczka octu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka margaryny
smalec lub olej do smażenia (ja używam oleju)
cukier puder do posypania faworków.

Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać posiekaną margarynę, proszek do pieczenia, żółtka i białko, wymieszać, połączyć
ze śmietaną, z cukrem waniliowym, wódką oraz octem.
Wyrobić ciasto.

Rozwałkować je na grubość 3-4 mm (ja rozwałkowuję najcieniej,
jak to tylko możliwe, pokroić radełkiem na paski długości
8-10 cm i szerokości ok. 3 cm.
W paskach wyciąć na środku otwory,
przewinąć przez nie jeden koniec.

Faworki wkładać do rozgrzanego głębokiego tłuszczu.
Smażyć z obu stron na złoty kolor,
wyjmować na ręcznik papierowy, wystudzić.
Ułożyć w półmisku, posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Pozdrawiam !!!