Wróciliśmy z wakacji wypoczęci i szczęśliwi.
W wakacyjnym jeszcze klimacie na obiad 
zapiekanka ziemniaczana ze schabem i groszkiem.
Palce lizać! 
Proszę się częstować przepisem:
1 kg ziemniaków
10 małych kotletów schabowych
3-4 łyżki oleju
sól
pieprz
40 dag pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki
1,5 szklanki rosołu
25 dag kremówki
puszka groszku konserwowego lub groszek mrożony
starty ser żółty.
Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach w osolonej wodzie ok. 20 min.
Odcedzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie kotlety i podsmażyć 
2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. 
Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć na talerz.
Pieczarki oczyścić, pokroić na połówki i smażyć 4-5 minut 
na tłuszczu ze smażenia mięsa. Przełożyć na talerz.
Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Rozgrzać masło, 
zeszklić na nim cebulę i czosnek. Podlać rosołem i śmietanką, krótko zagotować mieszając. Sos przyprawić solą i pieprzem, dodać przesmażone pieczarki.
Mięso, ziemniaki i groszek przełożyć do natłuszczonej formy żaroodpornej.
Polać sosem i równomiernie posypać tartym żółtym serem. 
Zapiekać 20-25 minut w temp. 200 stopni. 
Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Smacznego!
A po obiadku kawka
Pozdrawiam!!!