Dzisiaj dzielę się przepisem na marynaty do mięsa z grilla.
Marynaty bez takiej ilości chemicznych składników,
jakie oferują nam sklepy w gotowych już paczkach.
Marynaty bez takiej ilości chemicznych składników,
jakie oferują nam sklepy w gotowych już paczkach.
Marynata do boczku
Łączymy ze sobą składniki, smarujemy marynatą mięso pokrojone
na cienkie plastry, delikatnie rozbite
i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin:
na cienkie plastry, delikatnie rozbite
i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin:
3 łyżki oliwy
3 łyżki przecieru pomidorowego
łyżeczka miodu
łyżka bazylii
łyżka tymianku
łyżka oregano
łyżka majeranku
pół łyżki papryki słodkiej
sól
pieprz
wyciśnięty czosnek.
Marynata do karkówki
Łączymy ze sobą składniki, smarujemy marynatą mięso
pokrojone na ok. 1 cm rozbite plastry
i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin:
pokrojone na ok. 1 cm rozbite plastry
i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin:
0,5 szklanki oliwy lub oleju
1 duża cebula przeciśnięta przez praskę (pokroić w kostkę i przecisnąć)
2 liście laurowe
płaska łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka dowolnej przyprawy grillowej
łyżeczka przyprawy do karkówki
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka suszonego majeranku
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka suszonego majeranku
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka musztardy
2 łyżki przecieru pomidorowego
(łyżeczka miodu - jak ktoś lubi).
Smacznego !!!!