wtorek, 31 lipca 2018

Łapacz snów olbrzym

Mój pierwszy łapacz snów - olbrzymi 70 cm średnicy.
Zmierzyłam się z nim w ostatnich dniach,
chociaż zupełnie nie wiedziałam,
jak mam się do niego zabrać.
Hula hop okręciłam bardzo ciasno
kordonkiem nowosolskim stalowym 3,
rozpięłam na nim zrobiony z kordonka w tym samym kolorze,
ale grubość 12 motyw szydełkowy.
Doczepiłam wstążki, koronkę i kwiaty szydełkowe.
Łapacz dekoruje naszą ogrodową altanę,
wygląda świetnie. 







Pozdrawiam !!!



środa, 11 lipca 2018

Obrazek haftowany sercem

Druga część rocznicowego prezentu
- serce wyhaftowane krzyżykami.
Kanwa 14 ct, mulina ariadna, rama IKEA.









Pozdrawiam !!!



czwartek, 14 czerwca 2018

Obrus szydełkowy okrągły

Kolor ugier, nici - kordonek nowosolski 3,
szydełko tulip 1,5, 
średnica 140 cm.
Obrus szydełkowy gotowy.
Będzie prezentem na rocznicę ślubu.
Mam nadzieję, że się spodoba i długo będzie służył.







Pozdrawiam !!!


czwartek, 7 czerwca 2018

Tarta z brokułem, szpinakiem i kurczakiem

Już kiedyś dzieliłam się z Wami przepisem na tartę (tu).
Dzisiaj znowu tarta, ale w innym wydaniu.
Ciasto wg Gordona Ramsay'a - jest dla mnie
najlepsze ze wszystkich, które próbowałam.
Proste w wykonaniu, bardzo kruche i smaczne. 
Dzisiaj wersja z kurczakiem, brokułem i szpinakiem.
Dzielę się przepisem, proszę się częstować.


Ciasto:
mąka pszenna - 225 g
masło - 140 g
sól - 1 łyżeczka
woda - 4 łyżki

Mąkę z solą zagnieść szybko z pokrojonym masłem,
wlać wodę, szybko połączyć, owinąć w folię
i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
Cienko rozwałkować na wysmarowaną masłem formę do tarty,
wstawić znowu do lodówki na kwadrans.
Na cieście ułożyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą.
Piec 15 minut z obciążeniem,
a następnie 10 minut bez niego w temperaturze 180 stopni.


Nadzienie:
filet z piersi kurczaka - oprószony solą i pieprzem,
pokrojony drobno i podsmażony na oleju,
cebula pokrojona w kostkę i podsmażona,
brokuł - ugotowany,
śmietanka 18%,
jajka - 4 szt.,
ser mozarella - pokrojony w plastry,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz.

Na przygotowane wyżej i podpieczone ciasto
położyć składniki.
Jajka połączyć ze śmietanką i mozarellą.
Przyprawić gałką, solą i pieprzem,
wylać na tartę z warzywami.
Zapiekać ok. 40 minut w temp. 200 stopni do ścięcia masy
i lekkiego zarumienienia wierzchu.




Smacznego!!!