czwartek, 7 czerwca 2018

Tarta z brokułem, szpinakiem i kurczakiem

Już kiedyś dzieliłam się z Wami przepisem na tartę (tu).
Dzisiaj znowu tarta, ale w innym wydaniu.
Ciasto wg Gordona Ramsay'a - jest dla mnie
najlepsze ze wszystkich, które próbowałam.
Proste w wykonaniu, bardzo kruche i smaczne. 
Dzisiaj wersja z kurczakiem, brokułem i szpinakiem.
Dzielę się przepisem, proszę się częstować.


Ciasto:
mąka pszenna - 225 g
masło - 140 g
sól - 1 łyżeczka
woda - 4 łyżki

Mąkę z solą zagnieść szybko z pokrojonym masłem,
wlać wodę, szybko połączyć, owinąć w folię
i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
Cienko rozwałkować na wysmarowaną masłem formę do tarty,
wstawić znowu do lodówki na kwadrans.
Na cieście ułożyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą.
Piec 15 minut z obciążeniem,
a następnie 10 minut bez niego w temperaturze 180 stopni.


Nadzienie:
filet z piersi kurczaka - oprószony solą i pieprzem,
pokrojony drobno i podsmażony na oleju,
cebula pokrojona w kostkę i podsmażona,
brokuł - ugotowany,
śmietanka 18%,
jajka - 4 szt.,
ser mozarella - pokrojony w plastry,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz.

Na przygotowane wyżej i podpieczone ciasto
położyć składniki.
Jajka połączyć ze śmietanką i mozarellą.
Przyprawić gałką, solą i pieprzem,
wylać na tartę z warzywami.
Zapiekać ok. 40 minut w temp. 200 stopni do ścięcia masy
i lekkiego zarumienienia wierzchu.




Smacznego!!!




4 komentarze:

  1. Z przyjemnością się częstuję bo bardzo lubię tarty. Tylko mój żołądek nie lubi brokuła, ale przecież mogę go zastąpić :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam, szczególnie ciasto jest rewelacyjne, bo dodatki to już kwestia gustu.

      Usuń
  2. Wygląda BOSKO!! Już zjadłam kolację, ale taką tartę to bym z przyjemnością jeszcze zmieściła... ;)

    OdpowiedzUsuń