poniedziałek, 24 lipca 2017

Pasztet z cukinii

Ostatnio szukałam przepisów na potrawy z cukinii
i po raz kolejny trafiłam na stronę Agnieszki Maciąg.
Polecam szczerze wszystkim jej przepisy kulinarne,
są zdrowe, zbilansowane i wychodzą przepyszne potrawy.
Dzisiaj polecam pasztet z cukinii,
robiłam po raz pierwszy i jestem nim zachwycona.


 Składniki:

3 szklanki cukinii ze skórką starej na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok,
1 duża marchewka obrana i starta na tarce,
2 cebule obrane i drobno posiekane,
4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych,
½ szklanki oleju roślinnego,
½ szklanki do wyboru: kaszy manny lub drobnej kaszki kukurydzianej lub tartej bułki (ja dałam kaszę mannę,
½  łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka przyprawy curry,
4 jajka całe,
duży pęczek natki pietruszki posiekany,
posiekane świeże zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek(świeże zioła można zastąpić suszonymi),
sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 190-200C.
Cebule i czosnek podsmażyć na całym oleju,
by stały się miękkie.
Dodać świeżo mielony czarny pieprz i suszone zioła
(jeśli nie ma świeżych, to teraz dodać suszone).
Formę do pieczenia dokładnie wysmarować tłuszczem
i wysypać odrobiną tartej bułki.
W dużej misce wymieszać dokładnie
wszystkie składniki, najlepiej ręką.
Masę przełożyć do foremki.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. 


Smacznego !!!


6 komentarzy:

  1. Akurat mam w ogrodzie duży urodzaj na cukinie , spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, fajna na ciepło i na kanapkę. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. A czy bez curry może być? Nie lubię. :(
    Wygląda wspaniale! Kusi, żeby zrobić, tym bardziej, że cukinie na grządce rosną...
    Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że bez curry można. Wszelkie modyfikacje zawsze są wskazane. Jest pyszny, polecam i pozdrawiam.

      Usuń
  3. wygląda super apetycznie! lubię próbować takiego jedzonka, z przyjemnością sprawdzam nowe smaki jeśli chodzi o warzywa, ale przyznam szczerze, że sama nie mam zacięcia do przygotowywania takich rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, nie dość, że przyjemność robienia, to później niebo w gębie!

      Usuń