niedziela, 22 stycznia 2017

Faworki


Jak karnawał, to nie może zabraknąć faworków. 
Przedstawiam mój przepis na nie,
może kogoś zainspiruję.
Faworki z tego przepisu są kruche,
nie wchłaniają tłuszczu, moim chłopakom smakują,
a dla mnie nie ma lepszej recenzji.





Przepis:

1,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
1 białko
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki śmietany
1 łyżka spirytusu (wódki)
1 łyżeczka octu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka margaryny
smalec lub olej do smażenia (ja używam oleju)
cukier puder do posypania faworków.

Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać posiekaną margarynę, proszek do pieczenia, żółtka i białko, wymieszać, połączyć
ze śmietaną, z cukrem waniliowym, wódką oraz octem.
Wyrobić ciasto.

Rozwałkować je na grubość 3-4 mm (ja rozwałkowuję najcieniej,
jak to tylko możliwe, pokroić radełkiem na paski długości
8-10 cm i szerokości ok. 3 cm.
W paskach wyciąć na środku otwory,
przewinąć przez nie jeden koniec.

Faworki wkładać do rozgrzanego głębokiego tłuszczu.
Smażyć z obu stron na złoty kolor,
wyjmować na ręcznik papierowy, wystudzić.
Ułożyć w półmisku, posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Pozdrawiam !!!


14 komentarzy:

  1. No i dostałam ślinotoku na ich widok :D. Wczoraj piekłam pączki, ale za tydzień obowiązkowo będą chruściki :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przepis, na pewno wyjdą pyszne. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. A ja się wczoraj objadałam faworkami u mojej Mamy :-)
    Mniam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam faworki. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Bardzo smacznie wyglądają.Porywam jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam! Smaka robisz, ty nie dobra! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że tak jak wyglądają, tak smakują. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Wyglądają bardzo smakowicie :)
    Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I są smakowite, proszę spróbować. Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń