Dziś po grzybobraniu trochę przepisów na pyszne potrawy
z podgrzybkami w roli głównej.
z podgrzybkami w roli głównej.
To grzyby idealne do sosów i marynaty.
Grzybki marynowane:
Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą,
włożyć do garnka i zalać zimną wodą.
Dodać łyżkę soli i obraną cebulę.
Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
włożyć do garnka i zalać zimną wodą.
Dodać łyżkę soli i obraną cebulę.
Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Grzyby odcedzić i ułożyć w słoikach.
Przygotować zalewę:
1 szklankę octu
1 szklankę wody
1 łyżkę soli
2 łyżki cukru
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych.
Zalewę zagotować i gorącą zalać grzyby.
Zakręcić i postawić słoiki na zakrętce (do góry nogami).
Zakręcić i postawić słoiki na zakrętce (do góry nogami).
Sos grzybowy:
Zagotować 1,5 szklanki wody i rozpuścić kostkę rosołową warzywną.
Odstawić.
Odstawić.
Grzyby oczyścić, pokroić i usmażyć na maśle.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor.
Dodać do usmażonej cebuli 3 łyżki mąki i zrobić zasmażkę.
Podlać rosołkiem i cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
Podlać rosołkiem i cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
Dodać śmietankę kremówkę i zagotować.
Dodać do sosu grzyby i doprawić solą i pieprzem.
Dodać do sosu grzyby i doprawić solą i pieprzem.
Sos idealny do babki ziemniaczanej:
Babka ziemniaczana:
2 kg ziemniaków
kilka łyżek mąki pszennej
2 łyżki kaszy mannej
30 dag boczku wędzonego - pokroić w kosteczkę i usmażyć
3 cebule - pokroić w kosteczkę i usmażyć
2 jajka
sól
pieprz
majeranek
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce (jak placki ziemniaczane).
Odcedzić wodę.
Odcedzić wodę.
Dodać przesmażony boczek i cebulkę, mąkę, kaszę manną, jajka,
przyprawy i wymieszać.
przyprawy i wymieszać.
Konsystencja masy ziemniaczanej musi być bardziej gęsta
od placków ziemniaczanych.
od placków ziemniaczanych.
Przełożyć do wysmarowanej olejem formy
i piec w temp. 180-200 stopni ok. 1,5 godziny.
i piec w temp. 180-200 stopni ok. 1,5 godziny.
Przed podaniem podsmażyć z każdej strony.
Smacznego !!!
blisko mam, chetnie się wproszę :-)
OdpowiedzUsuńbo ja nie mam kiedy po grzybki pojechać :-(
choć zbierać lubię.
popraw kochana przepisa, bo tam chyba szkl wody a nie soli być winna
jednakowoż subiektywnie uważam, że to mocna zalewa, zwykle robię 2: 1 woda: ocet
a i to nadal jest mocne, nie każdy żoładek da radę takiej zalewie.
Oczywiście, że nie szklanka soli, tylko wody. Już poprawiłam. A przepis na zalewę jest bardzo dobry i sprawdzony, od lat ją robię, pozdrawiam.
UsuńMniam, ale ochoty mi narobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam chodzić na grzyby!!! mogłabym z lasu niewychodzić :) jeść też je lubię :):) marynowane uwielbiam właśnie podgrzybki, kurki i prawdziweczki :) a na sos zazwyczaj wybieram kurki lub maślaki :):) kanie smażę,a kozaki wszczególności czerwone susze:):)
OdpowiedzUsuńudane grzybobranie, grzybki marynuję, sosik uwielbiam,a babki nigdy nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńBabka z sosem grzybowym jest nieziemsko pyszna!
UsuńAleż apetyczne jedzonko pokazujesz, poczułam ssanie aż.... Muszę coś zjeść, niestety nic tak apetycznego... Sosik i krokiety - mmmmmmmm...
OdpowiedzUsuńCóż u mnie jeszcze z grzybami krucho, ale może w weekend :), kto wie.
OdpowiedzUsuńNo slyszalam , ze grzyby już sie pojawiły, ale nie mialam okazji na nich być. W każdym bądź razie dziękuję za przepisy muszę spróbować tego z babką.
OdpowiedzUsuńU mnie w okolicznych lasach niestety nie ma grzybków :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam zbierać grzyby !!! , zwykle zamrażamy do jajecznicy a ostatnio zamarynowaliśmy i nie wyszły :(... chętnie skorzystam z przepisu :), pewnie wreszcie wyjdą tak jak trzeba :)
OdpowiedzUsuńJa sosik z tegorocznych grzynków też już miałam przyjemnosć zjeśc :)
OdpowiedzUsuń