na ogórki korniszony, które robię od lat i zawsze wychodzą pyszne:
Składniki:
ogórki gruntowe małe
marchew
koper
chrzan
czosnek
ziele angielskie
gorczyca
liść laurowy
sól
cukier
ocet
woda
Przygotowanie:
Ogórki zalać zimną wodą, pomoczyć kilkanaście minut i umyć pod bieżącą wodą. Poukładać w słoikach (0,75l). Marchew
i chrzan obrać i pokroić. Czosnek obrać i podzielić na ząbki.
Do słoików z ogórkami dodać: marchew, chrzan, czosnek, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę ziarenek gorczycy, koper, 1 łyżkę soli, 3 łyżki cukru, 5 łyżek octu.
Słoiki zalać zimną wodą bezpośrednio z kranu, mocno zakręcić, wstawić do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować
nie dłużej niż 10 minut. Wyjąć z wody, odstawić "do góry nogami" i pozostawić do ostygnięcia. Wynieść do piwnicy
i w jesienno-zimowe długie wieczory smacznie zajadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz