Dzisiaj ostatni dzień szkoły,
proponuję z tej okazji pyszne
drożdżowe bułeczki z truskawkami.
Przepis podejrzałam na blogu kliknij
i postanowiłam wypróbować.
Przepis na nie jest bardzo prosty,
polecam, każdemu na pewno się udadzą.
Po sezonie truskawkowym można
śmiało wykorzystać inne owoce.
Składniki:
400 g mąki
25 g drożdży świeżych
150 ml mleka ciepłego
50 g cukru
40 ml oleju
2 jajka
70 g masła roztopionego
szczypta soli
Wykonanie:
Ciasto wyrobić.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Następnie przed formowaniem drożdżówek
krótko raz jeszcze je wyrobić.
Formujemy kulki, lekko je rozpłaszczamy
i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Następnie szklanką robimy wgłębienie,
układamy owoce i posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 20-25 minut
w temperaturze 180 stopni.
Ostudzić, polać lukrem.
Smacznego !!!